Jdi na obsah Jdi na menu

Židovská čtvrť města Třebíč

 

Křivolaké uličky s dlažbou z říčních valounů, domky postavené v několika stavebních slozích a prorostlé mezi sebou, miniaturní dvory, nízké vchody, průchody, náměstíčko jako dlaň – židovská čtvrť je jako zmenšený svět. Je jedinou kompletně dochovanou židovskou čtvrtí v Evropě a jedinou židovskou památkou Unesco mimo území Izraele. V tomto miniaturním prostoru žilo v době nejhustšího osídlení více než 1200 obyvatel, kteří tvořili téměř šedesát procent třebíčského obyvatelstva. Měli svou radnici, chudobinec, špitál, školu, dvě synagogy a všude bylo spoustu obchůdků a dílen. Život tu ale pulsuje i dnes. Při cestě se můžete zastavit v několika kavárnách, vinárnách, hospůdkách a restauracích s živou hudbou, meditovat v čajovně a galerii nebo se ubytovat v jednom ze dvou pensionů.

Židovský hřbitov

Náhrobky nasázené těsně vedle sebe vykukují z trávy a břečťanu,  naklánějí se do stran jako vyviklané zuby, vrhají stín a trochu připomínají živé bytosti. Třebíčský hřbitov je jedním z největších židovských hřbitovů u nás. Je v něm víc než tri tisíce náhrobků a každý nese otisk příběhu, který by jinak smazal čas. Nejstarší čitelný náhrobek pochází z roku 1630.

Hřbitov je jako kamenná kninovna. Na náhrobcich najdeme spotstu symbolu spjaíycn sejmeny neoozííku (např. jména s kořenem B-r byla spojována s párem medvědů) nebo jejich vlastnostmi (lví nesoucí korunu jako symbol moudrousti). Nápisy často odpovídaly tvaru náhrobku.

hrbitov.jpg

Otevírací doba:
Denně - od neděle do pátku
V sobotu o sabatu je zavřeno (od pátečního do sobotního večera).

květen - srpen                       8.00 - 20.00
září, říjen, březen, duben      8.00 -18.00
listopad - únor                       9.00 -16.00


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář